Den franske minister søger at lette spændingerne over tegneserier under besøg i Egypten

Den franske minister søger at lette spændingerne over tegneserier under besøg i Egypten

Den franske minister søger at lette spændingerne over tegneserier under besøg i Egypten

Sendt for at afbøde spændinger, Jean-Yves Le Drian forsøgte at formidle en blødgørende besked efter mødet.

Kairo:

Den franske udenrigsminister Jean-Yves Le Drian var i Egypten søndag, hvor han søgte at lette spændingerne med den arabiske verden efter furoren omkring republikeringen af ​​tegneserier af profeten Mohammed.

Le Drian mødtes med præsident Abdel Fattah al-Sisi, udenrigsminister Sameh Shoukry og Ahmed al-Tayeb, den store imam af Al-Azhar, Egypts højeste muslimske autoritet, og talte om sit lands “dybe respekt” for islam.

Le Drians højt forventede møde med Tayeb, leder af Al-Azhar – betragtet som den fremste religiøse institution for sunnimuslimer – tacklede det franske satiriske magasin Charlie Hebdos beslutning i september om at genoptrykke tegneserierne.

Sidste måned fordømte Tayeb bemærkninger fra den franske præsident Emmanuel Macron om “islamistisk separatisme” som “racistisk” og spredning af “hadefuld tale”.

Macrons bemærkninger fulgte efter en formodet islamistisk ekstremist halshugget en skolelærer i en forstad i Paris i oktober, efter at han viste eleverne tegneserierne under en lektion om ytringsfrihed.

Tayebs holdning blev ubevægelig søndag, da han gentog sit forsvar for islams hellighed. Skildringer af profeten er strengt forbudt i islam.

”Det er fuldstændigt uacceptabelt at fornærme vores profet, og vi vil forfølge enhver, der respekterer vores ærværdige profet ved internationale domstole, selvom vi kun bruger resten af ​​vores liv på denne sag,” sagde han kraftigt i en erklæring frigivet af Al-Azhar.

Le Drian blev sendt for at afbøde spændinger og forsøgte at formidle en blødgørende besked efter mødet.

”Jeg bemærkede mange konvergenspunkter i vores respektive analyser,” fortalte han journalister. “Grand Imam foreslog, at vi arbejder sammen mod en fælles konvergens … fordi vi sammen skal bekæmpe fanatisme.”

– ‘Dyb respekt for islam’ –

På en pressekonference sammen med den egyptiske udenrigsminister Shoukry tidligere på søndag havde Le Drian ligeledes slået en forsonende tone.

“Jeg har understreget og understreger her den dybe respekt, vi har for islam,” sagde den franske minister.

“Det, vi kæmper for, er terrorisme, det er kapring af religion, det er ekstremisme,” tilføjede han og bemærkede, at han kom “for at forklare, om nødvendigt, denne kamp, ​​og samtidig kampen for respekt for friheden til tro”.

Demonstrationer brød ud i flere lande med muslimsk flertal, efter at Macron forsvarede retten til at offentliggøre tegnefilm af profeten Mohammed, der af mange blev betragtet som fornærmende og et angreb på islam.

Sisi selv havde afvejet kontroversen i sidste måned og sagde, at “at fornærme profeterne er at undervurdere mange menneskers religiøse overbevisning”.

Le Drians besøg omfattede også diskussion om Egypts konfliktramte vestlige nabo Libyen.

”Udviklingen i de seneste uger går i den rigtige retning,” sagde han og henviste til en våbenhvileaftale og forhandlinger mellem modsatte sider, herunder den sidste runde af fredsforhandlinger mellem rivaliserende administrationer i Marokko.

Han sagde, at både Frankrig og Egypten var på samme side i at kræve øjeblikkelig tilbagetrækning af udenlandske lejesoldater fra Libyen og respektere en FN-våbenembargo.

Le Drian rejser til Marokko for møder med embedsmænd i kongeriget mandag.

På spørgsmålet om politiske fanger tilbageholdt i egyptiske fængsler sagde Shoukry, “der er ingen vilkårlig tilbageholdelse, der er kun tilbageholdelse i henhold til loven”.

Rettighedsgrupper anslår, at Egypten har omkring 60.000 politiske fanger, herunder den palæstinensisk-egyptiske aktivist Ramy Shaath, mand til den franske statsborger Celine Lebrun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *