Biden vil sandsynligvis holde fokus på “Indo-Stillehavsområdet” for at tackle Kina

Biden vil sandsynligvis holde fokus på “Indo-Stillehavsområdet” for at tackle Kina

Biden vil sandsynligvis holde fokus på 'Indo-Stillehavsområdet' for at tackle Kina

Joe Bidens største skift fra Donald Trump vil sandsynligvis være hans tilgang til allierede.

I modsætning til Donald Trump, som kinesiske embedsmænd havde lidt kendskab til, før han tiltrådte, er Joe Biden kendt i Beijing. Men denne historie vil sandsynligvis ikke hurtigt reparere et forhold mellem de globale magter, der har ændret sig fundamentalt i løbet af de sidste fire år.

Kinas officielle reaktion på Bidens valgsejr er hidtil blevet dæmpet uden offentlige tillykke fra præsident Xi Jinping. Statsdrevne medier som China Daily udtrykte håb om, at forholdene kunne “nulstilles til det bedre”, mens Global Times opfordrede Beijing til at kommunikere med Biden-teamet “så grundigt som muligt” for at bringe Kina-USA-forbindelserne til en tilstand af “stor forudsigelighed.”

”Kina bør ikke have nogen illusioner om, at Bidens valg vil lette eller bringe en vending i forholdet mellem Kina og USA, og det bør heller ikke svække sin tro på at forbedre de bilaterale bånd,” sagde Global Times i en redaktion søndag aften.

“Kina skal blive et land, som USA ikke kan undertrykke eller destabilisere, og sørge for, at samarbejde med Kina er den bedste mulighed for USA at realisere sine nationale interesser,” tilføjede det. “Dette er det ultimative princip.”

En tilhænger af engagement med Beijing siden 1970’erne holdt Biden omfattende møder med Xi, da begge fungerede som vicepræsident tilbage i 2011. Alligevel blev hans holdning til verdens næststørste økonomi hærdet i løbet af det sidste årti: På kampagnesporet sprængte han Beijing for sine handlinger i Hongkong, kaldte den sin politik over for muslimske mindretal i den vestlige region Xinjiang “ubevidst” og kaldte den kinesiske præsident en “bøll”.

Byens transformation af Kina afspejlede et bredere skift i Washington, hvor en toparts konsensus begyndte at se Beijing som en trussel mod den USA-ledede verdensorden, da Trump indførte straffetold på kinesiske varer og tog handling over for virksomheder fra Huawei Technologies Co. til Bytedance Ltd ., skaberen af ​​TikTok. På kontoret vil Biden sandsynligvis fortsætte Trumps tilbageskridt mod kinesisk selvsikkerhed, mens han arbejder tættere sammen med amerikanske allierede for at tøjle i Beijing – hvilket udvider en skærpende strategisk konkurrence.

”Den nye regering bliver nødt til at beskytte sin flanke mod anklager om at være blid over for Beijing,” sagde James Green, der tjente som en amerikansk diplomat i Asien under både Obama- og Trump-regeringen. “En tilbagevenden til forbindelserne mellem USA og Kina i midten af ​​2010’erne er ikke i kortene.”

Amerikansk offentlig mening om Kina er forsuret efter mange års kritik over landets handelspraksis, menneskerettighedspolitik og Covid-19-pandemien, der stammer fra byen Wuhan. Det vil være svært at vende, især da USA kæmper for at klare en tredje bølge af udbruddet, efter at 230.000 amerikanere allerede døde af virussen.

Byens største skift fra Trump vil sandsynligvis være hans tilgang til allierede. Mens Trump har angrebet traditionelle amerikanske partnere som Japan, Sydkorea og Europa for fri ridning på forsvarsforpligtelser og snyd ved handel, har Biden lovet at arbejde tæt sammen med dem for at tvinge kinesisk samarbejde om prioriteter lige fra forretningsforbindelser til Hong Kong til 5G-teknologi .

Uanset om denne tilgang er effektiv eller ej, vil skiftet tilbage til alliancepolitik sandsynligvis frustrere Beijing.

”Biden kan forsøge at forbedre forbindelserne med de allierede og binde sig sammen for at forsøge at undertrykke Kina,” sagde He Weiwen, en tidligere embedsmand ved de kinesiske konsulater i San Fransisco og New York. “Lige nu forværres de amerikanske forbindelser med Europa, så det er svært at samle allierede for at undertrykke Kina. Hvis Biden forbedrer forbindelserne med europæiske allierede, vil dette være skadeligt for Kina.”

Kina forbereder sig på det værste, uanset hvad. Xi har gentagne gange opfordret Kina til at stræbe efter “selvtillid” i vigtige økonomiske sektorer, hvor kommunistpartiets embedsmænd i sidste uge understregede, at landet var nødt til at bygge sin egen kerneteknologi i stedet for at købe den et andet sted. Centralt for denne bestræbelse er evnen til at producere sine egne chips, byggestenene til innovationer fra kunstig intelligens til 5G-netværk og autonome køretøjer.

Xi brugte også for nylig 70-årsdagen for Kinas indtræden i Koreakrigen for at antyde, at hans land ikke er skræmt af amerikansk militærmagt, en besked, der kommer, da Beijing intensiverer trusler mod Taiwan. Krigen “ødelægger legenden om, at den amerikanske hær ikke kan besejres,” sagde Xi i en tale i sidste måned i Folkets Store Hall, der deltog i partidignitarier, militærrepræsentanter og veteraner.

Regeringsrådgivere i Beijing siger, at de forventer, at en Biden-administration fortsat presser Kina på menneskerettigheder på steder som Hong Kong og Xinjiang, samtidig med at de fortsætter med at sælge flere våben til Taiwan.

Ikke mange specifikationer

“Bidens holdning til Taiwan, Xinjiang, Hongkong og Sydkinesiske Hav er sandsynligvis i overensstemmelse med Trump,” sagde Shi Yinhong, direktør for Center for Amerikanske Studier ved Renmin University of China og en rådgiver for den kinesiske regering.

En tidlig test af, hvordan Biden kan behandle Hong Kong forskelligt, kunne komme snart, hvor Trump-administrationen stod over for en frist i midten af ​​december for at navngive banker, der har gennemført transaktioner med kinesiske og Hong Kong-embedsmænd, der blev udpeget for at underminere områdets autonomi. Sanktioner mod alle større kinesiske långivere kan eskalere spændinger og krusninger gennem det globale finansielle system.

På kampagnesporet tilbød Biden ikke mange detaljer om, hvilken Trump-æra-politik han ville ændre. Han har ikke forpligtet sig til hverken at ophugge den “fase 1” -handelsaftale, Trump nåede med Kina i januar, eller trække de takster, han indførte, tilbage. Han har også sagt lidt om, hvorvidt han ville give Huawei mulighed for at købe banebrydende chips igen eller lade TikTok få adgang til data fra amerikanske brugere, langt mindre omfavne Trump-administrationens “Clean Network” -program for at overbevise allierede om at sværge kommunikationsnetværk, der involverer kinesiske virksomheder og udstyr.

Tony Blinken, en senior Biden-rådgiver betragtet som en potentiel udenrigsminister, sagde i september, at en præsident Biden ville bruge takster, hvor det var nødvendigt, og søge tilsagn fra Kina om tilskud og cybertyveri – områder, der blev udeladt af Trumps aftale efter de to sider gentagne gange kunne ikke nå til enighed.

Når det kommer til kinesisk teknologi, har Biden givet udtryk for lignende bekymringer over national sikkerhed som Trump gjorde – hvilket gør det sandsynligt, at hans administration vil opretholde bestræbelserne på at begrænse adgangen til amerikanske intellektuelle ejendomsrettigheder og data for visse kinesiske teknologivirksomheder.

Trump var imod sanktionering af Kinas regering over dens grusomme menneskerettighedskrænkelser for at beskytte hans hule handelsaftale og tjene hans egne personlige interesser.

Alligevel ville handelspolitik under Biden være “mindre kaotisk og forudsigelig,” sagde Wendy Cutler, en tidligere højtstående handelsmedarbejder i Obama-administrationen, som nu er vicepræsident for Asia Society Policy Institute. “Vigtigst er det, at en Biden-administration vil se på at opbygge kollektive reaktioner med andre lande over for Kina snarere end ensidige handlinger, der stort set ikke har været til dato.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *