Inden Trump forlader kontoret, kunne han målrette fjender, benådning af allierede

Inden Trump forlader kontoret, kunne han målrette fjender, benådning af allierede

 

Inden Trump forlader kontoret, kunne han målrette fjender, benådning af allierede

Donald Trump har lovet at udfordre valgresultatet i flere stater.

Præsident Donald Trump kan have mistet sit bud på genvalg, men hans formandskab og kapacitet til forstyrrelse er langt fra forbi.

Trumps sidste to måneder i embetet kunne se en virvelvind af beskyldning, udøvende handling og bestræbelser på at gøre regeringen vanskeligere for den valgte præsident Joe Biden.

Og mens næsten hver præsident har forsøgt at maksimere sin indflydelse i løbet af sine sidste timer i det ovale kontor, har kun få haft tilsidesættelsen og foragtet, som Trump har vist for formandskabets institutioner og den føderale regering og åbnet nye fronter for mulig bedlam.

Inden han forlader embedet kl. 20.00 den 20. januar, kunne opfattede fjender blive fyret eller målrettet og allierede benådet, alt sammen som nye nye regelbestræbelser belaster de traditionelle juridiske grænser for præsidentens magt.

”Når en præsident først er en halt ænder, er der færre kontroller af hans evne til at udøve magten fra den udøvende magt,” sagde Emily Sydnor, professor i statskundskab ved Southwestern University.

Uden truslen om at møde vælgerne igen sagde hun, at den eneste tilbageholdenhed over for Trump vil være traditioner for præsidentens opførsel.

”Historien antyder, at de har ringe greb om denne administration,” sagde hun.

Som præsident nægtede Trump at frigive sine selvangivelser til offentligheden, skubbede justitsministeriet til at undersøge sine politiske modstandere, fyrede tre stabschefer på fire år og flirtede med at opgive alliancer i Europa og Stillehavet, blandt andre brud med sine forgængere. Han blev anklaget for at have presset Ukraines regering til at producere snavs på Biden, den mand der til sidst ville erstatte ham.

Biden hævdede formandskabet lørdag efter at have vundet Pennsylvania og Nevada, ifølge Associated Press og netværk. Trump har lovet at udfordre valgresultatet i flere stater, hvor han sporer, og hævder uden bevis for, at der var omfattende svindel ved afstemningen. I hans Hvide Hus begynder hjælpere at give afkald på den virkelighed, at Trumps nederlag sandsynligvis ikke vil blive vendt.

Præsidenten har i mellemtiden allerede antydet, at han muligvis planlægger at gå efter medlemmer af sin egen administration, som han bebrejder for ikke at have gjort nok for at hjælpe ham politisk før valgdagen

Præsidenten ser ud til at have udviklet særlig ire for sine medicinske rådgivere og beskylder dem for ikke at støtte hans skub for at genåbne økonomien på trods af coronavirusudbruddet. På et møde mandag i Florida eggede Trump en skare, der opmuntrede ham til at fyre Anthony Fauci, nationens største smitsomme ekspert.

”Sig ikke til nogen, men lad mig vente til en smule efter valget,” sagde Trump. “Jeg sætter pris på rådet.”

Biden har allerede sagt, at han vil genindføre Fauci, hvis han fyres af Trump. Men andre sundhedsembedsmænd, der er tættere på præsidenten – herunder direktør Robert Redfield og Centers for Disease Control and Prevention og coronavirus taskforce-koordinator Deborah Birx – får muligvis ikke en livline fra Biden, hvis Trump vælger at afskedige dem.

På samme måde kunne præsidenten fjerne embedsmænd som forsvarsminister Mark Esper og Central Intelligence Agency Director Gina Haspel – kilder til hyppig frustration for nogle i Trumps indre cirkel – som en strafhandling.

Præsidenten udtrykte frustration over FBI-direktør Christopher Wray og justitsadvokat William Barr i ugerne før valget. Trump sagde, at justitsministeriet skulle have anlagt anklager mod embedsmænd, der var involveret i sonden om mulige bånd mellem Rusland og hans kampagne i 2016, før vælgerne afgav deres afstemning.

FBI-chef

Trump opfordrede også offentligt anklager mod Bidens søn, Hunter, for hans udenlandske forretningsforhold, mens han klagede over, at FBI havde iværksat en undersøgelse af en campingvogn af hans politiske tilhængere i Texas, der sværmede en Biden-kampagnebus på en motorvej.

Mens Barr stort set har været en trofast allieret med præsidenten, kunne hans fjernelse og udskiftning af en endnu mere villig til at følge politiske ordrer i stedet for at overholde ikke-partisaniske anklagemyndighedsstandarder kunne kræve en vis grad af hævn. Og Wrays fjernelse – den anden affyring af et Federal Bureau of Investigation Director på Trumps ur – ville true med at politisere stillingen yderligere.

Udnævnelsen af ​​en særlig rådgiver til at undersøge Hunter Biden ville skabe en usædvanlig politisk og juridisk hovedpine for den kommende præsident. Biden har lovet at genoprette den traditionelle mur mellem Det Hvide Hus og Justitsministeriet. At gribe ind for at lukke en sådan efterforskning ville risikere at krænke det løfte og fan-beskyldninger, han dækkede over hans søns ugjerninger. Men at lade efterforskningen fortsætte risikerer at skabe en skandale i hans administrations åbningsdage.

Trump har også gjort det klart, at han mener, at han har myndighed til at diktere anden anklagemyndighed og måske beordrer karrierepersonalet ved justitsministeriet til at anklage embedsmænd, som han bebrejder for sonden om, hvorvidt hans kampagne i 2016 kolliderede med Rusland. Trump har også truet juridiske anklager for medlemmer af sit eget team – herunder tidligere National Security Advisor John Bolton og Miles Taylor, den tidligere Department of Homeland Security-medarbejder, der skrev en anonym op-ed og efterfølgende bog fra 2018 – for at afsløre insiderinformation om Uorden i Det Hvide Hus.

Pardon Powers

Trump kan også bruge perioden med halt ænder, som præsidenter, der går tilbage til George Washington, har gjort for at udøve tilgivelsesbeføjelser på kontroversielle måder. Præsident George HW Bush benådede seks embedsmænd, der var involveret i Iran-Contra-skandalen i de sidste måneder af hans formandskab. Præsident Bill Clinton gjorde det samme for sin egen bror og den demokratiske megadonor Marc Rich. Og præsident Barack Obama tilbød kærlighed til WikiLeaks-kilden Chelsea Manning.

 

Trump skød sig ikke væk fra kontroversielle benådninger og hilsen for politiske allierede, selv før valget, og tilbød hjælp til den konservative provokatør Dinesh D’Souza, mediemogul Conrad Black, tidligere Illinois-guvernør Rod Blagojevich og tidligere Maricopa County-sheriff Joe Arpaio .

Men han vil sandsynligvis udvide det til at omfatte nære allierede og medarbejdere, der allerede er dømt eller står over for mulig retsforfølgelse fra den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn og den tidligere kampagneformand Paul Manafort. Og præsidenten kunne endda se på at tilgive sig forebyggende og blokere en Biden-administration fra at retsforfølge ham over mulige kriminelle handlinger, selv om lovligheden heraf ikke er testet.

Trump kan også forsøge at cementere sit aftryk på den offentlige politik i løbet af hans sidste uger ved magten.

Før valget sagde Trump, at han forventede at forhandle om en stor hjælpepakke til koronavirus, efter at stemmerne var optalt. Hans appetit på at gøre det kan nu være aftaget – især da enhver økonomisk fordel sandsynligvis vil være til fordel for hans efterfølger – men Det Hvide Hus vil stadig være involveret i forhandlinger om et lovforslag.

Vaccinebeslutninger

Han vil sandsynligvis også stå over for beslutninger om, hvordan man udruller koronavirusvaccinen, som administrationens embedsmænd har sagt, kan være klar om få uger. Præsidenten kan se på at trompet udrulningen i et forsøg på at udbrænde sin arv på vej ud af døren. Men Trump hævdede også, at testkrav udviklet af Food and Drug Administration, der forsinkede frigivelsen inden valget, var politisk motiveret, så han kan trække sig tilbage fra meddelelsesprocessen.

Andre topprioriteter kunne se en betydelig handling i Trump-administrationens svækkede dage.

Trump vil sandsynligvis være ivrig efter at nøjagtigt straffe Kina, som han bebrejder for coronaviruspandemien, der i sidste ende dømte hans formandskab, især nu hvor han ikke behøver at bekymre sig om, hvordan økonomiske konsekvenser kan påvirke ham politisk.

Trump kunne rasle på markederne ved at hævde, at han vil opføre en liste over kinesiske virksomheder fra amerikanske børser for at nægte at lade amerikanske inspektører gennemgå deres økonomiske revisioner – en idé, der har været slået rundt om administrationen i nogen tid.

Immigrationsændringer

I flere måneder har præsidenten sagt, at hans hjælpere havde udviklet en gennemgribende revision af nationens immigrationspolitik. Administrationen kunne omskrive reglerne for visa og tilbyde beskyttet status til dem, der blev bragt til landet ulovligt som børn – ved hjælp af en højesteretsafgørelse, der opretholdte elementer i Obama-administrationens indvandringsbestemmelser som begrundelse.

Men på trods af Trumps løfte om at afsløre planen inden valget blev den aldrig frigivet på grund af indvendinger fra administrationsadvokater, der satte spørgsmålstegn ved den juridiske begrundelse. Nu kunne præsidenten beslutte at gå videre med ændringerne og lade Biden-administrationen have til opgave at sortere politikkerne og eventuelle efterfølgende juridiske udfordringer.

I forventning om en mulig overgang har seniorassistent Chris Liddell forberedt bindere af information om indviklede regeringer for at hjælpe Biden-teamet med at navigere i ansættelses- og sikkerhedsgodkendelsesprocesserne. Men der er potentiale for masseforstyrrelse, hvis Trump beordrer sit hold til at stoppe samarbejdet om, hvad der traditionelt har været en hellig hellig magtoverførsel.

Trump kan også søge at rejse i løbet af sine sidste uger på kontoret – både til stater, han ikke har besøgt som præsident, og til områder, hvor han forbliver politisk populær. En afskedsrejse – især til Georgien, hvor kontrol over det amerikanske senat forventes at komme ned til to afstrømningsvalg – kunne både reparere præsidentens forslåede ego og understrege hans varige politiske indflydelse, hvis han overvejer at starte en konservativ medievirksomhed eller forblive aktiv i det republikanske parti.

Men mens der er masser af muligheder for Trump til at så kaos i de sidste uger af hans formandskab, er der også den tydelige mulighed for, at efter at have mistet, vil hans opmærksomhed henvende sig til flere fodgængersager – som barbering fra hans golfhandicap. Præsidenten rejser traditionelt til sin Mar-a-Lago-klub i Palm Beach, Florida, i længere strækninger over Thanksgiving og jul og beslutter simpelthen at forlænge denne ferie.

“Synes du det er sjovt?” Trump sagde om præsidentskabets arbejde ved en samling sidst i sidste måned i Pennsylvania. “Jeg havde et godt liv før dette. Jeg havde et dejligt, smukt liv. Jeg kunne gå hvor som helst, jeg kunne gøre hvad som helst.”

Lovgivningsmæssige prioriteter

Hvis Trump har nogle lovgivningsmæssige prioriteter, som han håber at indarbejde, inden han forlader kontoret, kan udløbet af en fortsat beslutning, der finansierer regeringen den 11. december, give ham hans bedste mulighed.

Mens både demokrater og republikanere på Capitol Hill ser ud til at føre en finansieringskamp ind i Biden-administrationen, kan præsidenten true med at nedlægge veto mod enhver ny finansieringslovgivning – og endda tvinge en regeringslukning – hvis lovgivere ikke inkorporerer hans prioriteter.

Virkningen af ​​en nedlukning fra regeringen, da sager om koronavirus stiger, og økonomien forbliver skrøbelig, kan vise sig at være overdreven. Ikke kun ville vigtige sundhedsprogrammer blive lukket ned, men usikkerheden kunne rocke markederne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *