Biden vinder for at ændre US-Nordkorea Dynamic

Biden vinder for at ændre US-Nordkorea Dynamic

Fra 'Love' til 'Thug': Biden vinder for at ændre dynamik mellem USA og Nordkorea

På kampagnesporet sagde Joe Biden, at han ikke ville mødes med Kim Jong Un uden forudsætninger.

Seoul:

Topmøder med topmøder mellem lederne i Nordkorea og De Forenede Stater vil være ude af dagsordenen i nogen tid, siger analytikere, efter at den amerikanske præsident Joe Biden karakteriserede Kim Jong Un som en “bøll”, i modsætning til Donald Trumps kærlighedserklæringer .

Trumps bizarre diplomatiske engagement med Pyongyang vendte sig fra gensidige fornærmelser og trusler om krig til “kærlighedsbreve” og det første møde nogensinde mellem en siddende amerikansk præsident og en nordkoreansk leder.

De to kviksølvsmænd mødtes to gange mere efter deres milepælstopmøde i Singapore i 2018, men uden konkrete fremskridt i denukleariseringsindsatsen.

Nu indbyder Bidens sejr en tilbagevenden til mere standardiserede diplomatiske normer, siger analytikere, med hans administration, der ønsker at se håndgribelige skridt mod denuklearisering og fremskridt i en række forhandlinger på arbejdsniveau inden nogen topmøder, der er lavet til tv.

På kampagnesporet sagde Biden, at han ikke ville mødes med Kim uden forudsætninger og anklagede Trump for at have ”modet” den nordkoreanske leder.

I den sidste præsidentdebat i sidste måned fordømte demokraten Trump for at være venner med Kim og sammenlignede den nordkoreanske leder med Adolf Hitler.

“Han har talt om sin gode ven, der er en bøll,” sagde Biden om Kim. “Det er som at sige, at vi havde et godt forhold til Hitler, før han invaderede Europa.”

Mens Pyongyangs statslige medier endnu ikke har nævnt valget eller resultatet, har det tidligere udryddet Biden, hvor det officielle koreanske Central News Agency kaldte ham en “rabiat hund”, der skal “slåes ihjel”.

‘Lidt kigget’

Ifølge analytikere så Nordkorea i Trumps uortodokse tilgang sin bedste chance for at sikre en aftale, der gjorde det muligt for landet at beholde mindst nogle af sine atomvåben og interkontinentale ballistiske missiler (ICBM’er), som begge er forbudt i henhold til FNs Sikkerhedsråds resolutioner.

Pyongyang vil “blive let beundret af lederskiftet”, sagde den tidligere CIA-analytiker Soo Kim.

”Regimet er opmærksom på udsigterne til et topmøde med en amerikansk leder bliver slanke nu,” tilføjede hun.

“Vi forventer en mere principiel, systematisk tilgang til Pyongyang. Dette betyder sandsynligvis mindre ad hoc-interaktioner og en eller anden metode til at håndtere Kim.”

Under hele processen med Trump har Pyongyang fortsat med at udvikle og fremme sit arsenal og udstillet en række nye våben – inklusive en kæmpe ny ICBM – ved en militærparade sidste måned i anledning af 75-året for sit regerende parti.

Det har udført snesevis af missilstart siden sammenbruddet af det andet Kim-Trump-topmøde i Hanoi i februar 2019, men Norden har sørget for ikke at krydse den amerikanske præsidents røde linjer i en ICBM eller atomprøve.

Pyongyang holdt sandsynligvis af med at teste strategiske våben i år “af hensyn til Trump”, sagde Shin Beom-chul, en forsker ved Korea Research Institute for National Strategy.

”Nordkorea håbede på Trumps genvalg,” sagde han til AFP.

Men Pyongyang er blevet mere og mere frustreret over, at det hyvlede personlige forhold mellem Kim og Trump ikke har ført til en lempelse af sanktionerne eller andre materielle indrømmelser fra Washington.

I juli sagde Kims magtfulde yngre søster, at USA syntes at være “fjendtlige” over for Norden “uanset hvor gode forbindelserne mellem de øverste ledere”.

‘Bivirkning’

Bidens sejr vil have “meget kompliceret Pyongyangs beregninger”, sagde Park Won-gon, professor i internationale forbindelser ved Handong Global University.

Nordkorea foragter Biden for sin rolle i Obama-administrationen, der vedtog en politik med “strategisk tålmodighed”, idet han nægtede at engagere sig med Pyongyang, medmindre den først tilbød indrømmelser, eller indtil regimet kollapsede indefra.

Nord udførte en atomprøve fire måneder ind i Obamas første periode, men vil sandsynligvis vente med at vurdere Biden-administrationens tilgang, før de iværksætter større provokationer i et forsøg på at gribe “overhånden”, sagde den tidligere CIA-analytiker Kim.

”Kim Jong Un kan forstå, at en dårligt tidsbestemt lancering kan fremkalde en negativ reaktion fra USA og dets partnere,” sagde hun.

I stedet foreslog Park, at Pyongyang kan ty til handlinger på lavere niveau for at forsøge at få den nye amerikanske præsidents opmærksomhed.

”Der er en stor mulighed for, at Pyongyang vil målrette mod Sydkorea,” sagde han. “Det kunne bedømme, at det er sikrere at skabe spændinger på den koreanske halvø.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *